Lees voor
Zoek

Welkom in de kerk

Welkom in het Kerkelijk Centrum te Ermelo!

Wij zijn een gemeenschap van gelovigen, 
door Jezus Christus geroepen en met Hem verbonden.
Met hart en handen willen we zijn volgelingen zijn
en dat ook uitstralen naar anderen toe.

Kerkdiensten

toon kalender
<september 2024>
zomadiwodovrza
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 1 sep
zo 8 sep
zo 15 sep

Gegevens Kerkelijk Centrum

Predikant: Ds M. van Leeuwen
e-mail: predikant.kc@hervormdermelo.nl

Scriba:
A. Kuijt-Jonker
e-mail: scriba.kc@hervormdermelo.nl

Koster:
K. Heij
e-mail: koster.kc@hervormdermelo.nl

Adres:
Jeugdkant 16, 3851 LE Ermelo T: 0341-553077  Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.
Maak uw keuze

Activiteiten

16
SEP

Gespreksavond Israël - Gaza


(geloofs-)loyaliteit op de proef of zelfs op de helling?


Maandag 16 september a.s. is in de Zendingskerk een gesprekavond over Israël-Gaza. Het gaat onder andere over de vraag of de (geloofs-)loyaliteit op de proef wordt gesteld of op de helling staat. De bijeenkomst wordt ingeleid door onze voormalige predikant, Rainer Wahl, begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Graag wel aanmelden via voorzitter@zendingskerk.nl.
Rainer Wahl licht de reden voor de bijeenkomst hieronder toe.

Geraakt door de oorlog Israël - Hamas
“Bij het napraten op de afgelopen Algemene Ledenvergadering van de Zendingskerk viel me op hoe velen van onze leden diep geraakt waren omtrent de oorlog Israël – Hamas in Gaza. De meesten van mijn gesprekspartners vonden het ronduit schokkend hoe genadeloos Israël terugsloeg na de verschrikkelijke pogrom van Hamas op 7 oktober jl. De vernietiging aan levensnoodzakelijke voorzieningen en mensenlevens is gigantisch.

Ergens door geschokt zijn is een zeer complexe emotie
Deze emotie getuigt van een diepe betrokkenheid die makkelijk is te verklaren vanuit onze zeer beladen geschiedenis als land, ons geloof als kerk die in haar ‘grondwet’ heeft staan onopgeefbaar verbonden te zijn met het volk van Israël. De ooit diepgevoelde sympathie slaat bij velen om in verontwaardiging, scherpe kritiek én zorg. Ook dat andere volk – in de verdrukking - verdient ons medeleven: de Palestijnen. De oorlog die woedt, woedt ook in ons gemoed. Het dóet ons wat… en hoe!

Waar staan wij zelf?
Hoe verstaan wij deze ‘onopgeefbare’ verbondenheid? Ben je al antisemiet als je begrip opbrengt voor de penibele situatie van de Palestijnen en het handelen van de regering van Israël met afgrijzen gadeslaat? Hoe zit het met een tweestaten- of éénstaatoplossing? Hoe denken daar Israëliërs zelf over, hoe Palestijnen, hoe onze landelijke kerkbestuurders etc.? Theologie en politiek komen hier heel dicht bij elkaar, zodat de gemoederen al gauw extra stevig verhit raken. Dit roept om uitwisseling en verdieping.

Inleiding en gesprek
Het leek me daarom na deze gesprekservaring bij de ALV een goede zaak om hierop door te gaan. Met een inleidend verhaal wil ik proberen kernpunten aan te reiken en begripsverwarring rond zionisme en antisemitisme op te helderen teneinde met een goed gestructureerd gesprek en een respectvolle omgang met elkaar ideeën, zorgen, ja ook verontwaardiging uit te kunnen wisselen, maar vooral onze vragen te stellen.
Humaniteit begint met het stellen van vragen. Wijsheid begint met de eerbied voor de nuance die schurende correctie door een ander toelaat. De God van Israël en Christus is een God van Vrede!
In dit perspectief zie ik uit naar een levendig gesprek.”
Maandag 16 september 2024, 20.00 uur
Zendingskerk
Meer informatie

minder

Laatste nieuws

Kerkelijk Centrum

Michacursus

26 juli 2024  |  
Als WOK-wijkgemeenten hebben we ervoor gekozen om te kijken of we samen min of meer een jaarthema gestalte kunnen geven, ook waar de wijken qua structuur rond gemeenteopbouw verschillen. Zo blijft er voldoende ruimte voor eigenheid en komt er tegelijkertijd ruimte voor meer interactie en onderlinge verbondenheid. Daarbij rees ook de gedachte: waarom niet Kapel, Zendingskerk en Nieuwe Kerk hierbij zoveel als mogelijk betrekken? Of op z’n minst de ruimte bieden om over en weer met elkaar mee te kunnen doen. Enthousiasme ontstond. Met de thema’s van de Michacursus kunnen we een seizoen lang goed uit de voeten. Iedere wijkgemeente kan er aandacht aan besteden op geëigende manieren. Ik onthul alvast iets van wat nog nader gestalte moet gaan krijgen: De thema’s van de Michacursus draaien om Bijbelse thema’s als gerechtigheid, schepping, duurzaamheid en hebben telkens ook een heel praktische spits: handen uit de mouwen, vanuit het hoofd naar het hart en de praktijk. Dat kan een allergische reactie bij je oproepen, omdat we ook wel iets van ‘drammerigheid’ opmerken in de samenleving en ook van ‘onverschilligheid’ in de weeromstuit. De Michacursus vertrekt echter vanuit het verbonden zijn met God de Schepper door Jezus Christus, vertrekt dus vanuit genade die ontkrampt en zoekt vervolgens hoe het Evangelie ook vandaag zichtbaar gestalte kan krijgen, wanneer we onze verantwoordelijkheid in Gods schepping nemen. Wij brengen geen herstel of vernieuwing. Dat is het werk van Gods Geest, is dus ook genade. We worden daar wel volledig bij betrokken, alleen al doordat we zelf ook schepsel zijn. 
De predikanten van de WOK-wijkgemeenten bereiden alle vier één van de vier thema’s extra voor en leiden daar een dienst over, die ook zoveel mogelijk in de andere wijkgemeenten wordt gehouden. Naast de huiskringen die graag met elkaar door de Michacursus heen gaan, is het ook mogelijk een (tijdelijke) gemengde kring te bezoeken, voor zolang de cursus duurt. Helemaal mooi is het wanneer deze kringen dus uit leden van verschillende wijken, misschien zelfs kerken/gemeenten, bestaan. Daarnaast hopen we een aantal activiteiten (o.a. gemeenteavond (D.v. 14 november, Paul Schenderling), zangdienst, actiedag) te houden, die ook weer breed toegankelijk zijn, liefst ook iets uitstralen richting Ermelo en omgeving. Dus ook wanneer je geen deel uitmaakt van een kring, krijg je er allicht iets van mee. Ideeën of vragen: laat het me gerust weten!


26 juli 2024

minder
Website ontwikkeling: Exitus ICT