Home > Vorming en Toerusting > Activiteiten

Immanuelkerk

De protestant en het zelfgekozen levenseinde

GEANNULEERD IVM CORONA MAATREGELEN

Theo Boer

In de afgelopen decennia heeft Nederland zich ontwikkeld tot een land waar euthanasie veelvuldig voorkomt en waarover in het publiek vaak wordt gediscussieerd:
- ook euthanasie bij kinderen?
- bij mensen met gevorderde dementie?
- hulp bij zelfdoding bij voltooid leven?

Op deze avond zal ethicus prof. Theo Boer stilstaan bij de theologische en ethische achtergrondvragen bij die ontwikkelingen.
Wat zijn überhaupt goede redenen voor euthanasie: zelfbeschikking?
Wat bedoelen we met ondraaglijk lijden?
En hoe verhoudt de zoektocht naar een ‘goede dood’ zich met de historische afwijzing door de kerk van zelfdoding, met het verbod op doden, en met de historische nadruk op ‘volhouden’.

“Wat mij betreft zou de Protestantse Kerk in Nederland met dezelfde vrijmoedigheid waarmee zij in het verleden euthanasie bespreekbaar maakte, nu mogen wijzen op de schaduwkanten van de maakbare dood”.
        Verslag Nederlands Dagblad 22 maart 2019 over symposium ‘De pastor in           het huidige euthanasiedebat’.

foto Sandra Haverman

Theo Boer is hoogleraar Ethiek van de Gezondheidszorg aan de Protestantse Theologische Universiteit Groningen, lid van de Gezondheidsraad en oud-lid van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.

Aanmelden  vermeld nummer 2106

Immanuelkerk

Geen activiteiten gevonden

Voor deze wijk(en) zijn geen activiteiten gevonden.