Welkom in de kerk

Vooral hartelijk welkom als we elkaar nog niet kennen en als je via deze website bij ons een kijkje komt nemen. Met onze website willen we je laten zien wie we zijn; wat ons bezighoudt en waar we mee bezig zijn; waar we voor staan en waar we voor gaan.

toon kalender
<januari 2021>
zomadiwodovrza

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 17 jan
zo 24 jan
zo 31 jan

Adresgegevens Zendingskerk

Harderwijkerweg 10
3852 AD Ermelo

Plan uw route

Wat kunnen we voor u betekenen?

Als kerk staan wij voor u klaar. Heeft u hulp nodig of wilt u iets doorgeven? Gebruik dan onderstaande keuzebox.

2104 God is altijd groter

Ad van der Dussen

Veel mensen die op zoek zijn naar God herontdekken de stilte. Alle gepraat over God lijkt soms alleen maar een averechts effect te hebben: je komt er niet echt nader door tot Hem. Dat heeft ermee te maken dat Hij een mysterie is. Of, zoals het in de Middeleeuwen werd uitgedrukt: ‘God is altijd groter’.
Maar als je dat benadrukt, raakt God dan niet erg op afstand? En is Hij in Jezus juist niet heel dichtbij gekomen?

In deze lezing zal Ad van der Dussen een verbinding leggen tussen de grootheid en de heiligheid van God en zijn nabijheid in Christus. Aan de ene kant wijst hij op het risico van de domesticatie, het ‘temmen’ van God, en ook van Jezus. Want ook als God ons in Jezus nabij is, is Hij groter en anders dan wij. Hoezeer kan ons leven ontregeld worden door Hem! Omgekeerd zal God juist meer tot ons gaan spreken, wanneer wij recht doen aan Zijn verhevenheid.

Hoewel het onvermijdelijk is dat er in deze lezing wat filosofie meekomt, zal zij toch ook een praktische toepassing hebben.

Ad van der Dussen (1951, Harderwijk) is emeritus-docent aan de Theologische Universiteit van Kampen en emeritus predikant van de Nederlands Gereformeerde kerk in Eindhoven. Hij schreef onder andere: ‘Job. Geloven en lijden om niet’. Bij zijn afscheid als docent sprak hij een rede uit onder de titel ‘Vrees en beven, een pleidooi voor eerbied en ontzag in kerk en theologie’.

Aanmelden  vermeld nummer 2104
donderdag 28 januari 2021 om 20:00 uur

2105 Omgaan met tegenslagen

Piet Verhagen

Het leven verloopt niet zonder slag of stoot, al zou men dat misschien soms willen. Tegenslagen zijn niet abnormaal, die horen bij het leven.
Het punt is evenwel hoe mensen omgaan met tegenslag. Dat zegt iets over hun aard en hun weerbaarheid. En dat zegt ook iets over hoe ze hun levensovertuiging, geloof, godsdienst of spiritualiteit wel of niet kunnen inzetten.
Je kunt ook zeggen dat aard, veerkracht, levensovertuiging en ook levenservaring de bronnen zijn waaruit je put om met tegenslag om te gaan.

We zullen bij deze bronnen stilstaan en vooral ingaan op de rol die levensovertuiging speelt. Immers, alle godsdienstige en spirituele tradities hebben wel iets te zeggen over de betekenis van en het omgaan met tegenslag.
Maar het lukt niet altijd. Om de een of andere reden werken die bronnen niet altijd. Misschien omdat je ze niet onderhouden hebt? Tegenslagen worden dan aanleiding tot aanhoudende stress. Vervolgens kan iemand gedemoraliseerd raken en dat kan weer tot lichamelijke en psychische klachten leiden. Sterker nog, je wordt er ziek van. Familie/relaties, werk, opleiding en (religieuze) gemeenschap zijn helpend om te kunnen herstellen.

Piet Verhagen is psychiater en werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ Centraal). Enkele jaren geleden promoveerde hij op het onderwerp: ‘Religie in de behandel¬kamer’. Regelmatig gaat hij – als proponent in de PKN - voor in de zondagse vieringen.

Aanmelden   vermeld nummer 2105
woensdag 3 februari 2021 om 20:00 uur
Immanuelkerk

De protestant en het zelfgekozen levenseinde

Theo Boer

In de afgelopen decennia heeft Nederland zich ontwikkeld tot een land waar euthanasie veelvuldig voorkomt en waarover in het publiek vaak wordt gediscussieerd:
- ook euthanasie bij kinderen?
- bij mensen met gevorderde dementie?
- hulp bij zelfdoding bij voltooid leven?

Op deze avond zal ethicus prof. Theo Boer stilstaan bij de theologische en ethische achtergrondvragen bij die ontwikkelingen.
Wat zijn überhaupt goede redenen voor euthanasie: zelfbeschikking?
Wat bedoelen we met ondraaglijk lijden?
En hoe verhoudt de zoektocht naar een ‘goede dood’ zich met de historische afwijzing door de kerk van zelfdoding, met het verbod op doden, en met de historische nadruk op ‘volhouden’.

“Wat mij betreft zou de Protestantse Kerk in Nederland met dezelfde vrijmoedigheid waarmee zij in het verleden euthanasie bespreekbaar maakte, nu mogen wijzen op de schaduwkanten van de maakbare dood”.
        Verslag Nederlands Dagblad 22 maart 2019 over symposium ‘De pastor in           het huidige euthanasiedebat’.

foto Sandra Haverman

Theo Boer is hoogleraar Ethiek van de Gezondheidszorg aan de Protestantse Theologische Universiteit Groningen, lid van de Gezondheidsraad en oud-lid van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.

Aanmelden  vermeld nummer 2106
woensdag 10 februari 2021 om 20:00 uur