(geloofs-)loyaliteit op de proef of zelfs op de helling?
Maandag 16 september a.s. is in de Zendingskerk een gesprekavond over Israël-Gaza. Het gaat onder andere over de vraag of de (geloofs-)loyaliteit op de proef wordt gesteld of op de helling staat. De bijeenkomst wordt ingeleid door onze voormalige predikant, Rainer Wahl, begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Graag wel aanmelden via voorzitter@zendingskerk.nl.
Rainer Wahl licht de reden voor de bijeenkomst hieronder toe.
Geraakt door de oorlog Israël - Hamas“Bij het napraten op de afgelopen Algemene Ledenvergadering van de Zendingskerk viel me op hoe velen van onze leden diep geraakt waren omtrent de oorlog Israël – Hamas in Gaza. De meesten van mijn gesprekspartners vonden het ronduit schokkend hoe genadeloos Israël terugsloeg na de verschrikkelijke pogrom van Hamas op 7 oktober jl. De vernietiging aan levensnoodzakelijke voorzieningen en mensenlevens is gigantisch.
Ergens door geschokt zijn is een zeer complexe emotieDeze emotie getuigt van een diepe betrokkenheid die makkelijk is te verklaren vanuit onze zeer beladen geschiedenis als land, ons geloof als kerk die in haar ‘grondwet’ heeft staan onopgeefbaar verbonden te zijn met het volk van Israël. De ooit diepgevoelde sympathie slaat bij velen om in verontwaardiging, scherpe kritiek én zorg. Ook dat andere volk – in de verdrukking - verdient ons medeleven: de Palestijnen. De oorlog die woedt, woedt ook in ons gemoed. Het dóet ons wat… en hoe!
Waar staan wij zelf?
Hoe verstaan wij deze ‘onopgeefbare’ verbondenheid? Ben je al antisemiet als je begrip opbrengt voor de penibele situatie van de Palestijnen en het handelen van de regering van Israël met afgrijzen gadeslaat? Hoe zit het met een tweestaten- of éénstaatoplossing? Hoe denken daar Israëliërs zelf over, hoe Palestijnen, hoe onze landelijke kerkbestuurders etc.? Theologie en politiek komen hier heel dicht bij elkaar, zodat de gemoederen al gauw extra stevig verhit raken. Dit roept om uitwisseling en verdieping.
Inleiding en gesprekHet leek me daarom na deze gesprekservaring bij de ALV een goede zaak om hierop door te gaan. Met een inleidend verhaal wil ik proberen kernpunten aan te reiken en begripsverwarring rond zionisme en antisemitisme op te helderen teneinde met een goed gestructureerd gesprek en een respectvolle omgang met elkaar ideeën, zorgen, ja ook verontwaardiging uit te kunnen wisselen, maar vooral onze vragen te stellen.
Humaniteit begint met het stellen van vragen. Wijsheid begint met de eerbied voor de nuance die schurende correctie door een ander toelaat. De God van Israël en Christus is een God van Vrede!
In dit perspectief zie ik uit naar een levendig gesprek.”