Lees voor
Zoek

Welkom in de kerk

De PKN Hervormde gemeente te Ermelo is een unieke gemeente die door de diversiteit aan wijkgemeenten op verschillende manieren in eenheid vorm geeft aan het christelijk geloof.

Wij vinden het belangrijk om aan te geven wat we willen delen. Wie je ook bent, welkom in de kerk!

Kerkdiensten

toon kalender
<maart 2023>
zomadiwodovrza
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Klik op de dienst om deze te beluisteren.

Activiteiten

23
MRT

Leerhuis Ermelo: EXCURSIE – synagoge en klooster

In Enschede staat een mooi gerenoveerde synagoge, in Glane een Syrisch-orthodox klooster.

In beide gebouwen worden we rondgeleid, en we genieten van een Joodse lunch.

Ds. Sjoerd Zwaan is de reisleider.

Opgave zo gauw mogelijk!
Vertrek 9.00 uur vanaf Kerkelijk Centrum
Meer informatie

minder
23
MRT

Paasactie JWV KC 2023
Bestel de lekkerste paasproducten zoals een
paasstol, suikerbrood en paaseitjes.

U kunt uw bestelling tot en met 23 maart a.s. eenvoudig via de onderstaande link plaatsen en vooraf met Ideal betalen.

U kunt bij het bestellen kiezen of u het zaterdagochtend 8 april 2023 komt ophalen of dat u het thuis laat bezorgen.
Wij bezorgen in Ermelo, Harderwijk, Putten, Uddel, Leuvenum en Staverden.

Alvast hartelijk bedankt!

Klik hier om te bestellen -> Bestellen paasactie of scan onderstaande QR code om uw bestelling te plaatsen.
tot en met 23 maart 2023
bestellen via website
Meer informatie

meer
26
MRT

Vesper

Welkom.
Om 17.00 uur
de Zendingskerk
Meer informatie

meer

Zoek op datum

<maart 2023>
zomadiwodovrza
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Filter op wijk


Laatste nieuws

Westerkerk

Vertrouwenspersonen

20 maart 2023  |  In de vergadering van de Algemene Kerkenraad van 23 februari zijn twee vertrouwenspersonen aangegesteld. Zij stellen zich graag aan u voor.

Beste gemeenteleden,

Regelmatig worden we via de hedendaagse nieuwsitems op de hoogte gesteld van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag wat plaats vindt op allerlei gebieden in het maatschappelijk leven. Helaas komt dat soms ook voor binnen een kerkelijke gemeente. Als Hervormde gemeente Ermelo verlangen we ernaar dat de verschillende wijkgemeenten een ontmoetingsplaats is, waar het veilig is voor iedereen. Dat de gemeente een plaats is waar we respect hebben voor elkaar, niemand de baas speelt, misbruik gemeld kan worden en recht gesproken wordt.
De Algemene Kerkenraad is bezig hierin stappen zetten om bewust te werken aan een Veilige Kerk.

Als een eerste stap daarin zijn wij, Bennie Vliek en Cora Dolstra, geïnstalleerd als vertrouwenspersonen binnen de Hervormde gemeente van Ermelo. In het najaar van 2022 hebben we deelgenomen aan een specifieke training voor deze functie. Deze werd gegeven vanuit Het Meldpunt seksueel misbruik in kerkelijke relaties.

Veiligheid in de gemeente ontstaat door veilig en open met elkaar om te gaan. Dat lijkt een open deur. Toch kan het best lastig zijn om over zo’n kwetsbaar onderwerp met elkaar in gesprek te gaan, zeker als het gaat over grensoverschrijdend gedrag binnen een pastorale of andere kerkelijk relatie. Misschien bent u of ben jij wel iemand, die te maken heeft (gehad) met ongewenst gedrag in de kerkelijke gemeente. Het kan gedrag zijn op het gebied van (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik of agressie. Als onafhankelijk vertrouwenspersoon willen we naar uw en jouw verhaal luisteren, ook als er twijfel is. Als dat gewenst is, kunnen we samen zoeken naar benodigde hulp en/of ondersteuning. Ook willen we naast u en jou staan als u, jij besluit om hiervan een melding of een klacht te doen.
De komende tijd zult u, jij meer vernemen over de Veilige Kerk.

Wie zijn wij?
Bennie Vliek, getrouwd met Jolanda en (schoon)vader van 3 dochters en 2 schoonzonen in de leeftijd van 22-25 jaar. We leven mee met de Nieuwe Kerk. In het dagelijks leven werk ik drie dagen voor ’s Heeren Loo als adviseur. Daarnaast werk ik als psychosociaal en relatietherapeut in een eigen praktijk. De komende jaren hoop ik een bijdrage te leveren als vertrouwenspersoon binnen de Hervormde gemeente van Ermelo. In die rol hoop ik toegankelijk te zijn voor gemeenteleden met hun vragen en hun verhaal.

Cora Dolstra, getrouwd met John. Samen hebben we vijf kinderen, waarvan er nog twee thuis wonen. We zijn verbonden met het Kerkelijk Centrum. In het dagelijks leven ben ik thuisblijfmoeder. Daarnaast ben in ik in de afrondende fase van de studie voor psychosociaal therapeut. Het is mijn verlangen om als christen én als therapeut een tijdje op te trekken met mensen, die door de gebrokenheid in hun leven zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen. Als vertrouwenspersoon wil ik graag open luisteren naar uw en jouw vragen en ervaringen. Schroom niet om één van ons beiden te benaderen. Uw, jouw verhaal doet ertoe!

Contact: vertrouwenspersoon@hervormdermelo.nl


20 maart 2023

minder
Zendingskerk

Kinderen in de kerk!

19 maart 2023  |  Sinds enige tijd is er geen kindernevendienst meer in de Zendingskerk. Toch komen zo af en toe kinderen mee naar de kerkdienst. Voor zover ze nog de basisschoolleeftijd hebben, hangen er voor hen sinds kort tasjes in de voorhal, voor tijdens de kerkdienst.
In de tasjes zitten een klembord, een etui met stiften en kleurpotloden met een puntenslijper, een boekje en een muziekinstrumentje. Met dat instrument kunnen de kinderen meedoen tijdens het zingen van de liederen. Nieuwe kleurplaten liggen op de statafel in de voorhal, naast de te ondertekenen bloemenkaart.
De gastvrouw/-heer die bij de deur staat wil de kinderen een tasje overhandigen en hen wijzen op de kleurplaten die op de tafel liggen. Bij het naar huis gaan de tasjes graag weer terug hangen onder het kastje van de liedboeken. Uiteraard mogen de kinderen de kleurplaten of vouwwerkjes mee naar huis nemen. Probeert u ze te stimuleren om de muziekinstrumenten te gebruiken?
Heleen Bakker en Margot Sants-Kottman hebben de tasjes samengesteld. Mocht u nog een suggestie hebben, heel graag! U weet vast wel een van hen te bereiken en anders kunt u via de scriba uw ideeën doorgeven.


19 maart 2023

meer
Oude Kerk

Nieuws van rondom de Oude Kerk

17 maart 2023  |  Voor de zondagen 19 en 26 maart

Koster
Op zondag 19 maart is Fennie Wouda de koster. Op zondag 26 maart heeft in de ochtenddienst Kees Mouw dienst en ’s middags (gezamenlijke passiedienst) is het weer de beurt aan Fennie.

Kinderoppas
Op 19 maart is Karin van Aller bij de allerkleinsten en op 26 maart is het de beurt aan Emmelieke Poolen om oppasdienst te doen

Lectores
Op 19 maart verzorgt Joke van den Berg de schriftlezingen en op 26 maart is het de beurt aan Willem Jan Visscher.

Beroepingswerk
Graag wil de beroepingscommissie de wijkgemeente op de hoogte stellen van de stand van zaken. Enkele gemeenteleden dienden de afgelopen tijd opnieuw namen in van mogelijke kandidaat predikanten voor onze wijkgemeente. Ook van het landelijk bureau van de PKN hebben we opnieuw een lijst met namen ontvangen. Allereerst hebben we ons beperkt tot de namen die ingediend zijn door gemeenteleden. Na luisterrondes kwamen er twee geschikte kandidaten naar voren. Aan de kerkenraad is toestemming gevraagd om contact op te nemen. Met de eerste kandidaat hebben telefoongesprekken plaatsgevonden en op het moment van verschijning van dit kerkblad is er inmiddels een delegatie op bezoek geweest bij de betreffende predikant. Helaas moeten we op dit moment nog vertrouwelijk omgaan met de gegevens. Zodra er meer bekend is laten we uiteraard weer van ons horen. Blijft u ons steunen met uw gebeden?

Meeleven met elkaar
- In februari is mevr Joke van Buiten geopereerd en heeft ze een nieuwe heup gekregen. Na een periode van revalidatie in het buurtzorgpension is ze weer thuis aan het Hanegewei. We wensen haar sterkte en beterschap toe.

Voor haar en de zieken die eerder genoemd zijn, die elders verzorgd worden of die hier niet genoemd worden een vers uit gezang 221:
Zo vriendelijk en veilig als het licht,
zo als een mantel om mij heen geslagen,
zo is mijn God, ik zoek zijn aangezicht,
ik roep zijn naam, bestorm Hem met mijn vragen,
dat Hij mij maakt, dat Hij mijn wezen richt.
Wil mij behoeden en op handen dragen.

Bezoekdienst / verjaardagsfonds:
Op 28 februari zijn we bij elkaar gekomen.
De inhoud van de enveloppen € 379,25. waarvan € 10,-- voor de bloemen.
De volgende bijeenkomst is op 28 maart a.s. om 19.30 uur in De Hoeve.
Ria van Herk

Hulpdienst Oude Kerk.
Voor al uw hulpvragen of als u vervoer nodig hebt naar de kerkdiensten kunt u terecht bij onze hulpdienst. Bel of e-mail gerust!
- Evert van Beekhuizen, tel. 0613844419, e-mail evbeekhuizen@b-i-m.eu .

Koffieochtenden.
Iedere woensdag staat om 10 uur de koffie klaar in de Hoeve. We praten bij met elkaar, delen lief en leed en hebben zo samen een gezellig uurtje midden in de week. Van harte welkom!

Gezamenlijke Passiedienst Matteüs Passion
Tijdens de kerkdienst in de Oude Kerk in Ermelo op zondag 26 maart om 17.00 uur zullen de cantorijen van de Maranathakerk (Laudate) en Oude Kerk Ermelo onder leiding van Bart Willemsen, koralen uit de Matteüs Passion van Johan Sebastian Bach ten gehore brengen. Deze koralen worden telkens na een Bijbellezing gezongen. Koorzang wordt afgewisseld met gemeentezang.
Deze Bach-koralen maken een samenhangend onderdeel uit van deze kerkdienst. Ds. Peter Hoogstrate zal tijdens de dienst voorgaan en een overweging uitspreken, onder de titel: ‘Petrus, schuld en schaamte’. Ook zullen twee Aria’s uit de Matteüs Passion worden gespeeld door organist Wiejan van den Akker samen met violiste Marlinde Wolf en celliste Myrthe van Hulst. Zij zullen ook de koralen, die gezongen worden door de beide cantorijen, begeleiden.
Het belooft een bijzondere kerkdienst te worden. De dienst staat geheel in het teken van het lijden en sterven van Jezus Christus. De Passion van Bach wordt hierin gevolgd. De Bijbelteksten die tijdens de dienst worden uitgesproken door lectores Elise Lengkeek en Willem Jan Visscher, komen uit de hoofdstukken 26 en 27 van de evangelist Matteüs. Bach had in zijn Passion de Bijbelteksten letterlijk opgenomen. De koralen, die gezongen worden, omlijsten de evangelieteksten.

Passiestonden in de stille week: ‘Er staat een vrouw…’
Dat is het thema voor de passiestonden dit jaar. Van maandag 3 april t/m donderdag 6 april is er elke avond om 19.30 uur een vesper in de Oude Kerk te Ermelo. Het thema is geïnspireerd door het Middeleeuwse lied ‘Stabat Mater’, ‘Er stond een moeder…’ Dat lied gaat over de moeder van Jezus die haar zoon ziet lijden aan het kruis.
Het thema wordt belicht aan de hand van Bijbelgedeelten uit het Oude en het Nieuwe Testament.
De gebruikelijke onderdelen van de passiestonden zijn: muziek, Bijbellezing, gebed en een korte overdenking. De bijeenkomsten duren ongeveer een half uur. De muzikale bijdragen en de overdenkingen worden door verschillende personen geleverd. Voorgangers dit jaar zijn vier PKN predikanten die in Ermelo werken: Jan Bogerd, Jeannet van Doorn, André Priem en Kees van Dam. De muziek wordt verzorgd door Wouter van den Broek, Gerrit ’t Hart, Bart Willemsen en Wim Zevering. De passiestonden zijn ook te volgen via de website van de Oude Kerk of het YouTube-kanaal.

JV


17 maart 2023

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT